Excite

Britse wetenschappers maken kunstmatig sperma

Nu Britse wetenschappers erin geslaagd zijn om uit menselijke stamcellen kunstmatig sperma te maken, lijken de mogelijkheden waar het gaat om het kunstmatig verwekken van baby’s oneindig. Hier is echter niet iedereen blij mee!

Voor het eerst is het gelukt om uit menselijke stamcellen echt sperma te creëren. Dit kan een mogelijke oplossing betekenen voor de steeds vaker voorkomende onvruchtbaarheid bij mannen en zou bovendien binnen slechts vijf jaar gebruikt kunnen worden in vruchtbaarheidsklinieken. Hierdoor zouden duizenden mannen alsnog in staat zijn een eigen kind te verwekken, bijvoorbeeld door slechts een beetje huid af te staan.

Nu het echter mogelijk wordt om op deze kunstmatige manier baby’s te verwekken, komen er ook allerlei doemscenario’s naar boven, waaronder het idee dat het straks zelfs mogelijk is om kinderen te verwekken van mannen die al niet meer leven. Het creëren van kunstmatig sperma is dan wel een biologisch proces; de effecten die je hiermee sorteert hebben ook grote emotionele en sociale implicaties.

Bovendien zijn tegenstanders het niet eens met de manier waarop het kunstmatige sperma gecreëerd wordt. Volgens hen wordt namelijk een levensvatbaar menselijk embryo gebruikt om vervolgens een kunstmatig embryo te maken. De kans dat hier problemen van komen – denk aan ongezonde baby’s – is volgens hen niet alleen aanwezig, maar ook groot. Bovendien zijn er volgens experts ook betere methoden om de onvruchtbaarheid bij mannen tegen te gaan. Te beginnen bij het verbeteren van de levensstijl van de mannen zelf!

Afbeelding: Flickr

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020