Excite

Britse Wiggins gedoodverfde winnaar van Tour

Bradley Wiggins gaat naar alle waarschijnlijkheid geschiedenis schrijven als vanmiddag de laatste kilometers van de wielerwedstrijd verreden worden. Alleen een val kan hem er nog van weerhouden om als eerste Britse winnaar van de Tour de France naar huis te keren. In zijn thuisland wordt al gesproken over een koninklijke onderscheiding voor de man in het geel.

Ruim drie minuten voorsprong

De 32-jarige gele truidrager heeft een voorsprong van ruim drie minuten op de nummer twee van het klassement; zijn ploegmaat en landgenoot Christopher Froome. Derde in het klassement is de Italiaan Vincenzo Nibali.

Geloof kwam gisteren pas

Aan het eind van de etappe van gisteren begon Bradley Wiggins zelf ook te geloven dat hij de 109e editie van de zware wielerwedstrijd zal winnen. “De laatste tien kilometer waren erg emotioneel. Er ging van alles door me heen: alle jaren die ik heb gewerkt om hier te komen, mijn familie, tegenslagen, opgeven in de Tour van 2011, Cadel Evans die vorig jaar in Grenoble in deze positie zat. Ik heb me altijd afgevraagd hoe het zou voelen en nu weet ik het.” Wiggins heeft tijdens de Tour altijd een slag om de arm gehouden als het ging om een mogelijke overwinning.

Champagne in Parijs

De etappe van vandaag is zo’n 120 kilometer lang. Aan de start drinken de renners traditioneel champagne op de overwinning. De laatste 60 kilometer zijn in Parijs. Op de Champs-Élysées rijden de 153 overgebleven renners nog negen rondes, waar traditioneel de sprinters voor de overwinning gaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020