Excite

Camera’s op politiepet

Het idee bestaat dat camera’s op de politiepetten zal helpen tegen het geweld op agenten. Het eerste politiekorps dat gaat werken met deze camera’s is Rotterdam Rijnmond. Ze beginnen hiermee op grote schaal tijdens Koninginnedag.

Op de helm zit een minicamera en deze is verbonden met een recorder aan de koppelriem. De camera registreert alles wat er gebeurt, zodat de mensen die agenten aanvallen sneller te vinden zijn. Districtschef Simone Steendijk zegt: 'Geweld tegen agenten is aan de orde van de dag. Ik heb het idee dat het geweld tegen de politie erger wordt, al zijn de cijfers wat vertekend door betere registratie. Het gaat om uit de hand gelopen bekeuringssituaties, hoog oplopende emoties rond hulpverlening of specifiek tegen de politie gericht geweld. Dat laatste vinden wij het meest verontrustend.’

In Engeland wordt er al gebruik gemaakt van deze camera en dat blijkt met succes. Het lijkt erop dat jongeren zich inhouden als ze weten dat ze opgenomen worden. In Engeland is het geweld tegen politieagenten hierdoor met acht procent afgenomen. De agenten zijn overigens wel verplicht om te melden dat de camera aangezet wordt en de beelden kunnen maximaal 28 dagen worden bewaard. Ook in het donker kunnen er goede beelden worden gemaakt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020