Excite

Canada wil vrouw-vriendelijk volkslied

De winterspelen zijn nog geen week voorbij, of de succesvolle Canadezen gaan zich met een andere kwestie bezighouden. Het houdt de gemoederen flink bezig. Het gaat namelijk over het volkslied. Premier Stephen Harper wil namelijk het Canadese volkslied wijzigen. Niet de melodie of een heel nieuw nummer, maar er staat een zinsnede in die een grote groep Canadezen aanstoot kan geven. Er komt een regel in voor, waarbij het volkslied vaderlandsliefde afdwingt bij de zonen van Canada. Dat vinden de dochters dus niet tof.

Premier Harper wil nu een aanpassing van het volkslied. Het moet meer op de complete bevolking gericht zijn, in plaats van alleen de mannelijke. Maar het veranderen van een volkslied heeft nogal wat voeten in de aarde. Dat gaat nog eens ergens over. Kom daar niet zomaar aan. De medewerkers van Harper beweren dat het alleen een issue is in de huidige Engelse versie. Maar er gaan talloze versies rond van het volkslied. Het origineel zou nooit over 'zonen' spreken. Bovendien is het origineel in het Frans, niet in het Engels. In de vele vertalingen is het nodige misgegaan. Het 'O Canada' zou dus wel eens aangepast kunnen worden.

Wat ook aangepast zou moeten worden, is het straattuig in Nederland. Dat lijkt een heel ander onderwerp, maar is het niet. Want Balkenende is na de val van het kabinet ineens een stuk rechtser gaan praten. Hoe zou dat toch komen? Het CDA wil straattuig harder aanpakken en dat onder andere opvangen door nieuwkomers het Nederlandse volkslied aan te leren. Want daar heb je wat aan, qua inburgering. Ook moet de Nederlandse vlag bij elk overheidsgebouw wapperen. Pak aan, schorriemorrie! Dat zal vast een hoop criminaliteit voorkomen. Al met al blijf het volkslied dus in verschillende landen een bijzondere rol spelen.

Afbeelding: Flickr, thelastminute

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020