Excite

Cannes opent met animatiefilm Up

Het is bijna niet te geloven, maar het is waar. Cannes, het prestigeuze filmfestival, trapte af met een animatiefilm. Dat is natuurlijk heel veel eer voor de animatiefilm, maar zegt ook veel over Cannes. Het filmfestival is ondanks alle glitter en glamour nog steeds bereid om risico te nemen en lef te tonen. Cinematografisch stap je als filmfestival natuurlijk enorm in het diepe door te openen met een animatiefilm. Dit kan een enorm succes worden, maar ook een grote mislukking.

De animatiefilm in kwestie was de film Up, van Pixar. Pixar is bekend van Finding Nemo en Cars, om maar wat te noemen. Een hele grote buil kon de organisatie van het filmfestival in Cannes zich er dus ook niet aan vallen. Pixar maakt kwaliteit, ook als in het in de vorm van animatie. John Lasseter sprak sprak bedankwoorden naar het publiek voor de film, als oprichter van Pixar. Hij noemde het "één van de grootste blijken van waardering die je als filmmaker in je leven kan krijgen." Dat wil dus nogal wat zeggen.

De film Up gaat over de 78-jarige Carl Fredericksen. Niet het meest logische personage als je een animatiefilm gaat maken. Ooit deed Fredericksen een belofte aan zijn vrouw, die inmiddels is overleden. Hij moest en zou de binnenlanden van Zuid-Amerika bezoeken. Kijk, en wat je belooft moet je waar maken, ook als je een 78-jarige animatiekarakter bent. De beste man komt met een creatieve oplossing. Hij bindt duizenden ballonnen aan zijn huis en bestijgt daarmee de hemelen, wat de titel Up verklaard. Eenmaal in de lucht echter, ontdekt hij dat zijn buurjongetje Russell stiekem is meegereisd. Dat vraagt om hilarische conflictsituaties. Het publiek in Cannes beloonde de animatiefilm in ieder geval met groot applaus.

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020