Excite

Cat Stevens beschuldigt Coldplay van plagiaat

Cat Stevens beschuldigt Coldplay ervan dat ze één van zijn nummers hebben gestolen. Hij zegt dat zijn nummer Foreigner suite, dat in 1970 gemaakt werd, de basis is voor het nummer Viva la vida van Coldplay.

Cat Stevens noemt zichzelf tegenwoordig Yusuf Islam. Hij is de derde persoon die beweert dat Coldplay frontman Chris Martin zich baseert op het werk van andere artiesten. Yusuf Islam zegt: ‘Er is die hele discussie geweest toen Coldplay die melodie zou hebben gestolen van Joe Satriani. Maar als je goed luistert, hoor je dat het Foreigner Suite is.’ De gitarist Joe Satriani zei dat Viva La Vida gestolen was van zijn nummer If I could fly, dat gemaakt was in 2004. Hij vindt dat de opbrengsten van het nummer Viva La Vida daarom voor hem moeten zijn. Ook beweerde de band Creeky Boards uit New York dat Viva La Vida op hun nummer The Songs I Didn’t Write. Volgens de band was Chris Martin aanwezig bij een optreden van ze, maar Chris Martin ontkent dit.

Nu is dus ook Yusuf Islam ervan overtuigd dat zijn nummer Foreigner Suite erg veel gelijkenissen heeft met Viva La Vida van Coldplay. Het is nog afwachten of Yusuf Islam stappen zal ondernemen.

Het is heel goed mogelijk dat Chris Martin onbewust dingen heeft gekopieerd van nummers. Dit wordt ook wel cryptomnesie genoemd. Toch zal het niet in zijn voordeel zijn dat hij in 2005 in een interview zei: ‘We zijn goed, maar ik vind niet dat we bijster origineel zijn. Ik zie ons als bijzonder goede plagiators.’

Afbeelding: FlickrCC

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020