Excite

CDA wil kliklijn rookverbod

Het wordt als het aan het CDA ligt weer een beetje makkelijker om de rokende medeburger een hak te zetten. De partij bepleit namelijk een kliklijn die gebeld kan worden wanneer een café het rookverbod overtreedt.

Via de beoogde kliklijn kan de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) bereikt worden. ‘Controleurs moeten daar ook op af,’ aldus CDA-Kamerlid Sabine Uitslag.

De lakse manier waarop op dit moment wordt gecontroleerd of het rookverbod nageleefd wordt irriteert veel leden veel leden van de Tweede Kamer. Vandaag wordt er dan ook gedebatteerd met minister Schippers van Volksgezondheid. Het huidige kabinet wil af van het rookverbod in kleine cafés. Hoewel dit voorstel kan rekenen op een Kamermeerderheid, wil de oppositie hiervoor in ruil wel dat cafés waar het rookverbod blijft gelden beter worden gecontroleerd.

Uit een meting van de VWA eind december bleek dat meer dan de helft van de cafés het rookverbod negeerden. In 51% van de gecontroleerde etablissementen bleken de asbakken gewoon weer op tafel te staan. Dit was een flinke stijging ten opzichte van de zomer van vorig jaar, toen nog maar 28% van de cafés het verbod aan hun laars lapten.

Niet iedereen is blij met een versoepeling van het rookverbod voor kleine cafés. Zo denkt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester dat het zal leiden tot oneerlijke concurrentie, omdat rokers eerder een biertje zullen drinken in een klein café.

Afbeelding: Flickr, gebruiker cormaggio

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020