Excite

Chávez oneindig herkiesbaar

In Venezuela heeft gisteren ruim 54% van de kiezers voor de grondwetswijziging gestemd die het herkiezen van president Chávez toestaat.

Via een referendum gaven meer dan zes miljoen Venezolanen het ja-woord voor deze grondwetswijziging. Een eerdere poging in 2007 om de wet erdoor te krijgen faalde. Nu heeft het grootste gedeelte van de bevolking dus toch voor gestemd. President Chávez zegt dat hij meer tijd nodig heeft om alles in orde te krijgen in het land en dat hij daarom zo graag de grondwetswijziging wilde.

De ambtstermijn voor president Chávez zou aflopen in 2012. Met de nieuwe grondwet kan hij alsnog herkozen worden. De president regeert al tien jaar in Venezuela. Als hij wordt herkozen in 2012, zal hij in totaal twintig jaar aan de macht zijn. En de kans zit erin dat hij zelfs daarna nog langer aan de top blijft staan.

Duizenden aanhangers van de leider kwamen gisteravond naar het presidentiële paleis in Caracas om de overwinning te vieren. Dat ging gepaard met toeterende auto’s en knallend vuurwerk in de lucht. De president sprak de menigte toe vanaf het balkon. Hij zei dat de grondwetswijziging de poort wijd open zet naar de toekomst.

De oppositie vreest dat er nu teveel macht bij de president komt en reageert vol verbazing op de wijziging van de grondwet.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020