Excite

Chinese sonde wel erg letterlijk naar de maan

De maansonde die China ongeveer anderhalf jaar geleden gelanceerd heeft, is zondag geland. Geland is eigenlijk veel gezegd, want van de sonde schiet eigenlijk niet meer dan een hoopje stof over. Na een reis van zestien maanden is de Chang'e-1 bot gezegd op de maan neergestort. Dit dient ter voorbereiding op een volgende maanmissie.

De "gecontroleerde crash" heeft veel informatie verschaft over het landen op de maan, zegt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Het is de bedoeling in 2012 een onderzoeksrobot naar de maan te sturen. In 2017 zouden er dan stalen van de maan overgebracht worden naar de aarde. Hopelijk gaat die sonde niet naar de maan op zijn terugreis naar de aarde, zeg maar. In een later stadium kan vervolgens een bemande missie op touw gezet worden.

Het is de eerste keer dat de Chinezen stappen nemen om het maanonderzoek verder te zetten. De Chang'e-1 was uitgerust met een 3D-camera, die foto's genomen heeft van het maanoppervlak. Ook was de maansonde voorzien van geavanceerde apparatuur die de maanbodem en de ruimte tussen de aarde en de maan heeft opgemeten. Aan boord waren er verder nog een aantal Chinese, communistische klassiekers als Het Oosten is Rood en Ode Aan De Gele Rivier, die vanuit de maansonde naar de aarde gestuurd werden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020