Excite

Chrome OS donderdag beschikbaar

De eerste versie van Chrome OS van Google is vanaf donderdag beschikbaar, zo bevestigde Google-topman Eric Schmidt. Dit op Linux gebaseerde besturingssysteem is gericht op netbooks.

Eerder gingen al geruchten dat de introductie van Chrome OS eraan zat te komen, maar nu zou Schmidt de komst bevestigd hebben tegenover Matt Yorke, de topman van IDG. IDG is uitgever van tal van technologiewebsites en –bladen. Google had eerder al laten weten in het najaar met de eerste versie te komen, maar wilde nog geen specifieke datum noemen.

Met Chrome OS wil Google een sterke positie veroveren op de markt van netbooks. Dit zijn kleine laptops die met name gebruikt worden voor internet. Microsoft is net met een zelfde soort besturingssysteem gekomen, namelijk Windows 7. Dit systeem is ook speciaal voor netbooks geschikt gemaakt. Waar Chrome OS echter gratis is, moet voor Windows 7 al snel meer dan €100 worden neergelegd, mits je al een Microsoft OS hebt dat je kunt upgraden.

Vorig jaar werd de browser van Google – Chrome – al gelanceerd. Die browser was bedoeld voor speciale internettoepassingen. Google is sowieso erg actief in deze markt; met onder andere Google Analytics, Google Docs, Google Adwords en Google Wave biedt Google inmiddels veel meer dan alleen een zoekmachine.

Heb je een netbook en wil je vanaf donderdag Chrome OS uitproberen? Kijk dan eerst goed naar de specificaties en vereisten. Waarschijnlijk is Chrome OS namelijk nog niet voor alle netbooks beschikbaar. Voor sommige netbooks zullen nog speciale stuurprogramma’s ontwikkeld moeten worden.

Afbeelding: Flickr account manfrys

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020