Excite

Chronologisch overzicht: Arie Boomsma en EO in moeilijk vaarwater

Arie Boomsma heeft het niet makkelijk bij de EO. Op al zijn acties komt veel commentaar vanuit (een deel van) de achterban. Helaas voor Boomsma is de EO een omroep die luistert naar het extremere deel van die achterban. Daardoor botert het niet helemaal tussen het model en de Evangelische Omroep. Het programma "40 Dagen Zonder Seks" kon al op veel kritiek rekenen, omdat de EO zich niet in zou moeten laten met seks en losbandigheid. Waarbij deze critici vergaten dat het concept was dat Arie Boomsma boos opbelde als de deelnemer (M/V) seks had gehad, of iets wat daar op leek. Een fundamentalistisch deel van de EO-leden is namelijk al vrij snel bang dat de EO gelijk wordt aan de wereld, waarbij "de wereld" staat voor alles wat niet gelovig is.

De eerste grote rel ontstond toen Arie Boomsma model stond voor een homo-editie van het tijdschrift Linda. Boomsma, die al langer model is dan hij werkt voor de EO, stond daarin halfnaakt op de foto. Hij wilde daarmee onder andere een open gebaar maken naar de homoseksuelen, die totaal niet geaccepteerd worden door het fundamentalistische deel van de EO-leden. Vanwege de fotoreportage werd Arie Boomsma geschorst door de Evangelische Omroep. Inmiddels heeft hij een nieuwe rel veroorzaakt door een nog uit te zenden programma: "Loopt een man over het water". Daarin wilde Boomsma met cabaretiers over het geloof praten. Kan niet, want religie is niet om te lachen, aldus een aantal kritische EO-leden. Dus zendt de EO het programma niet uit.

Het vreemde is, dat Arie Boomsma precies doet waar Jezus om bekend stond in de Bijbelse tijd: voorbij gaan aan de gevestigde religieuze instituten en denkbeelden en contact zoeken met de mens. Of die mens nu een arme visser was, een prostituee of een belastinginner, Jezus had er oog voor. Net als Arie Boomsma, die altijd op zoek is naar de (innerlijke) mens. Niet zo vreemd dan ook dat een populaire weblog als PlaneetHS Arie Boomsma de nieuwe Jezus noemt. Als de daden en het sociale leven van Jezus in deze tijd op televisie zou worden uitgezonden, zouden dezelfde EO-leden die nu foeteren op Arie Boomsma Jezus uitkafferen voor duivelsgebroed omdat hij niet Bijbels genoeg zou zijn. Volgens veel mensen is het jammer dat de EO er voor kiest om naar religie te luisteren, in plaats van naar de gelovige mens.

Afbeelding: Wikimedia.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018