Excite

Comazuipen heet in China gewoon netwerken

In China hebben ze, net als in Nederland, een probleem met comazuipen. In Nederland staat er regelmatig in de krant dat een tiener zich weer in een coma heeft gezopen, omdat hij of zij teveel alcohol nuttigde. De inname van alcohol door tieners is een probleem, dat men ook in China kent. Maar daar blijft het probleem absoluut niet beperkt tot tieners. De grootste groep comazuipers in China zijn ambtenaren. In het grote land staat regelmatig in de krant dat er weer een ambtenaar het loodje heeft gelegd vanwege een overdosis alcohol. Dat heeft dan ook een speciale reden.

Die reden heet baijiu. Dat is een sterke drank die uit rijst of soghum gedestilleerd wordt. Zeer populair in China. Tijdens banketten, waar Chinese ambtenaren erg van houden, worden er regelmatig rondjes baijiu gegeven. Het drankje moet dan ad fundum gedronken worden. Jawel, ook het studentikoze 'atten' kent men bij de Chinese ambtenaren. Het weigeren van alcohol zou een teken van gebrek aan respect zijn. Vandaar dat veel ambtenaren, die via de banketten hogerop proberen te komen, zich laven aan een te grote hoeveelheid alcohol. Want weigeren kan je wel eens een promotie kosten.

Inmiddels worden de berichten steeds talrijker en steeds heviger. Een politieofficier die stierf na een nachtje doorhalen met plaatselijke collega's, een toename van diabetes, levercirrose en waterbuik onder ambtenaren en ga zo maar door. Chinese ambtenaren die hun werk goed doen, lopen tegenwoordig grote kans op een alcoholvergiftiging. Nogal logisch dat er in China geluiden opgaan om de overdadige feesten te verbieden. Dat een simpel visitekaartje de remedie kan zijn tegen comazuipen, dat blijkt maar weer in China.

Afbeelding: Flickr, Prince Roy

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021