Excite

Commotie in Rio: Julia Lira de (te) jonge sambaqueen

Kan een zevenjarig meisje mee dansen in de sexy parade die volgende week door de straten van Rio zal trekken? That’s the question en de knoop die een rechtbank deze week moet doorhakken. De verkiezing van Julia Lira tot Drum Corps Queen zorgt momenteel voor heel wat discussie in Brazilië. Op zich niets speciaal, ware het niet dat die rol in het algemeen door professionele, schaars geklede danseressen wordt vervuld en dat Julia eerder de leeftijd heeft van een prinsesje: zeven jaar.

Naar jaarlijkse gewoonte maakt het Carnaval van Rio de Janeiro zich op om de straten van Rio in vuur en vlam te zetten met kleurrijke parades, sensuele dansen en Latijns-Amerikaanse ritmes. Elk jaar kiezen de talrijke sambascholen hun danseressen en Drum Corps Queen. Voor de eerste keer valt deze eer een zevenjarige te beurt. Als het van de sambaschool van Viradouro afhangt, mag ze volgende week haar ding doen tussen andere oudere (lees meerderjarige), schaars geklede danseressen. Een verkiezingsuitslag die niet door iedereen even enthousiast wordt onthaald. Het beeld van een zevenjarig meisje in een sexy parade is voor vele Brazilianen en kinderrechtenorganisaties een brug te ver.

De Raad voor de Verdediging van Kinderen en Jongvolwassenen in Rio is naar de plaatselijke rechtbank gestapt omdat ze vrezen dat haar deelname in deze rol ertoe kan leiden dat de kinderen in Brazilië steeds meer als seksobjecten worden beschouwd.

Het feit dat vader van Julia Lira ook de directeur is van de sambaschool die al dan niet gaat vertegenwoordigen, maakt er de zaken niet gemakkelijker op. Vooral omdat de trotse vader heel tevreden is over haar dansprestaties en het ‘fantastisch vindt zo een jong, puur en fijn meisje naast Luma de Oliveira en Juliana Paes te zetten’, twee Braziliaanse seksiconen. De sambaschool heeft ook laten weten dat er voor Julia een kindvriendelijke outfit voorzien is.

Ergens in Rio gaat een rechter een zware week tegemoet, want hij/zij mag beslissen of het meisje al dan niet één van de sambaqueens van Rio wordt van 2010. Een rol waar andere jongedames geld noch moeite voor sparen...Wat het vonnis ook wordt, het meisje is alvast goed op weg een van de meest besproken Drum Corps Queens te worden uit de geschiedenis van het Carnaval van Rio de Janeiro.

Afbeelding: AssociatedPress, (youtube.com)

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020