Excite

Computers voorspellen rellen

In de toekomst zal een computer moeten voorspellen als er rellen plaatsvinden bij grote evenementen of uitgaansgelegenheden. Nu kijken de agenten nog steeds mee op de camera’s, maar het is moeilijk om alles in de gaten te blijven houden. Het is de bedoeling dat dit werk in de toekomst door een computer kan worden gedaan. De politie wordt dan gewaarschuwd door middel van een signaal. Op deze manier kunnen ze sneller op de juiste plek aanwezig zijn.

Met de camerabeveiligingen zal het mogelijk zijn om rellen, vechtpartijen en zelfs terroristische aanslagen te kunnen voorkomen. Ook kan de camera het opmerken als er bijvoorbeeld een groep mensen op een persoon afloopt die alleen staat. De software houdt alles in de gaten wat verdacht zou kunnen zijn.

De software wordt ontwikkeld door TNO. Zij vinden het nodig om dit systeem aan te schaffen, omdat er na de aanslagen in Londen in 2005 ruim 17.000 uur aan beeldmateriaal bekeken moest worden in de hoop erachter te komen wat er gebeurd is. TNO hoopt dit te kunnen voorkomen door camera’s te ontwikkelen die zelf aangeven waar de problemen zijn.

Het ministerie van defensie heeft de opdracht voor het maken van deze camera’s gegeven. Ook de politie en inlichtingendiensten kunnen baat hebben bij het systeem. Er zal geen misbruik worden gemaakt van de beelden. De beelden worden niet bewaard en er wordt alleen een signaal afgegeven als er iets aan de hand is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020