Excite

Consument moet kunnen kiezen uit voorgeïnstalleerde browsers

De Europese Commissie wilt Microsoft verplichten om Internet Explorer uit Windows te halen als standaard internetbrowser. In plaats daarvan moet de consument kunnen kiezen uit verschillende aanbieders die vooraf geïnstalleerd staan in de computer. Dit blijkt uit het kwartaalverslag van Microsoft.

De Europese Commissie wil hiermee verplichten om de consument te laten kiezen tussen de verschillende browsers bij het installeren van een nieuwe computer. Hiermee wordt het gemakkelijker voor de koper om zelf uit te kiezen wat er op de computer komt te staan. Er kan dan gekozen worden uit een lijst browsers zoals bijvoorbeeld Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera en Chrome. Hoeveel internetbrowsers deze lijst moet bevatten is nog onbekend.

Als de Europese Commissie besluit om dit plan door te voeren, ziet Microsoft een enorme boete tegemoet als Microsoft en Internet Explorer gekoppeld blijven. Eerder werd al besloten dat de koppelverkoop van Microsoft en Internet Explorer tegen de wet is. De bundeling komt neer op een Microsoft-monopolie. De vrije concurrentie wordt hiermee belemmert.

Het besluit van de Commissie kwam na een klacht van browsermaker Opera, die in december 2007 werd ingediend. Microsoft heeft een periode gekregen van acht weken, om zich voor te bereiden op een actie. Daarna zal er een uitspraak worden gedaan door de Commissie. Deze uitspraak wordt ook gedaan als Microsoft besluit niet te reageren.

En welke browser gebruikt u?

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020