Excite

Controverse doodstraf laait op na executie zwakbegaafde moordenaar

De controverse rondom de doodstraf is weer helemaal opgelaaid. Aanleiding was de executie van Teresa Lewis, de 41-jarige Amerikaanse vrouw die door de aanklager bestempeld werd als ‘crimineel genie’, maar die in werkelijkheid een IQ van 72 had. Lewis was de eerste vrouw die sinds 1912 in Virginia geëxecuteerd werd. Ze werd ter dood gebracht met behulp van de gifspuit.

Lewis werd acht jaar geleden schuldig bevonden aan de moord op haar man en stiefzoon. De vrouw zou twee mannen hebben ingehuurd om hen te vermoorden en vervolgens het verzekeringsgeld (ongeveer 275.000 euro) op te strijken. De twee mannen kregen levenslang, maar Lewis zou als aanvoerder de doodstraf krijgen.

Bijzonder opvallend is dat er na de uitspraak van de rechter nieuw materiaal op tafel kwam, waaruit bleek dat Teresa misschien helemaal niet schuldig was. Er kon in ieder geval getwijfeld worden aan de eerlijkheid van de straf die ze kreeg. Ook deed Lewis twee psychologische tests, waaruit naar voren kwam dat ze een IQ van ergens tussen de 70 en 73 had. Onder de 70 word je in Amerika gekwalificeerd als mentaal gehandicapt. Ook zou Lewis last hebben van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis, die haar uitzonderlijk vatbaar maakte voor manipulatie.

Een van de schutters had een brief geschreven waarin hij aangaf dat hij het plan had opgezet en dat hij direct had gezien dat hij Teresa voor zijn karretje zou kunnen spannen. Omdat de man echter in zijn cel zelfmoord pleegde, mocht zijn brief niet als bewijs gebruikt worden.

Afbeelding: coldbee.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020