Excite

Copiloot Germanwings mocht eigenlijk niet vliegen

  • © Getty Images
Andreas Lubitz, de copiloot van het Germanwings-toestel dat dinsdag neerstortte, mocht eigenlijk niet vliegen. Volgens dokters was hij depressief en had hij last van een burn-out. Dit vertelde hij echter niet tegen zijn werkgever. De politie zou in zijn huis verschillende bewijzen hebben gevonden voor een psychische aandoening, maar geen zelfmoordbriefje. Ook zou hij regelmatig medicijnen op hebben gehaald, maar het is niet helemaal duidelijk om wat voor medicijnen dat ging.

Uit de informatie van de zwarte doos komt naar voren dat de copiloot de gezagvoerder buitensluit als deze even naar het toilet gaat. Vervolgens zorgde de 28-jarige Lubitz er handmatig voor dat het toestel een drastische daling inzette, die er uiteindelijk toe leidde dat het crashte in de Franse Alpen. Hierbij kwamen alle 150 mensen aan boord van het toestel om het leven. Onder de slachtoffers was ook de 20-jarige Nederlandse Iris Claassen uit Deurne.

Volgens vrienden was de 28-jarige Lubitz geobsedeerd door vliegen en zou hij het niet overleven als hij niet meer mocht vliegen. Tijdens zijn training was hij ook enige tijd steward, zodat hij toch in de lucht kon zijn. Hij moest echter ook een medische keuring ondergaan, die er wel eens voor kon zorgen dat zijn droom in duigen zou vallen. Lubitz zou bang zijn geweest voor mentale of andere gezondheidsproblemen, die ervoor zouden zorgen dat zijn licentie werd ingetrokken.

Nabestaanden van de slachtoffers zijn geschokt door de nieuwe berichten en worden vooral ook erg boos. Zij vinden het onbegrijpelijk dat een man met een geschiedenis van mentale problemen toch een vliegtuig mocht besturen met talloze passagiers. Daar staat wel tegenover dat Lubitz zijn problemen voor het bedrijf verborgen gehouden lijkt te hebben. Zo had hij bijvoorbeeld een doktersbriefje dat aangaf dat hij voorlopig niet mocht werken, maar dat heeft hij niet overgedragen aan Germanwings.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021