Excite

Cruiseschip Costa Concordia overeind

Na een lange operatie is het gestrand cruiseschip Costa Concordia overeind getrokken. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten laten weten. Het rechttrekken van het schip begon gisterochtend om 9.00 en vertraagde meteen door slecht weer. De operatie duurde door slecht weer uiteindelijk ongeveer negentien uur, bijna twee keer zo lang als vooraf ingeschat.

Isola del Giglio

De bergingsoperatie begon met het oplichten van de Costa Concordia tot 25 graden. Dat gebeurde met behulp van kabels en kranen. Eenmaal los van de rotskust van het Italiaanse eiland Isola del Giglio kon de zwaartekracht zijn werk doen. Door drijvers te vullen aan het reeds opgelichte stuk van het schip kwam de Costa Concordia steeds verder boven water uit. De komende maanden wordt het overeind getrokken schip gestabiliseerd. Daarna wordt het weggevoerd en gesloopt.

Ramp

De Costa Concordia lag al aan de Italiaanse kust sinds 13 januari 2013. Het schip was gekapseisd toen het te dicht langs het Toscaanse eiland voer. Bij de ramp kwamen 32 mensen om het leven. Twee slachtoffers zijn nooit gevonden en hun lichamen liggen mogelijk nog in het wrak.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020