Excite

Da Vinci code gevonden in de Mona Lisa

Dan Brown krijgt de ideeën voor een nieuw boek in de schoot geworpen. Volgens kunsthistorici herbergen de ogen van de Mona Lisa, het beroemdste schilderij van Leonardo da Vinci, een mysterieuze code. Over de betekenis wordt al volop gespeculeerd, maar wat er nou precies staat is onduidelijk.

Leden van het Italiaanse Comité voor Cultureel Erfgoed hebben bekend gemaakt dat op uitvergrote afbeeldingen van de Mona Lisa in hoge resolutie te zien is dat in de donkere pupillen iets geschreven staat. In het rechteroog staan de letters LV; de initialen van de schilder. Het is moeilijker te zien wat er in het linkeroog staat. Het zouden de letters CE of B kunnen zijn, en daarnaast de cijfers 72, of een L en een 2.

Voorzitter van het comité Silvano Vinceti heeft waarschijnlijk dollartekens in zijn eigen ogen en kleedt het mysterie een beetje aan. Eén van zijn collega’s kreeg een vermoeden over de ogen van Mona Lisa nadat hij een 50 jaar oud boek had gekocht in een muffige antiekhandel. ‘Omdat de letters in het donkere gedeelte van de ogen staan,’ zo zegt Vinceti, ‘lijkt het een bewuste poging de symbolen zo onherkenbaar mogelijk te plaatsen.’

Over de betekenis van het schilderij wordt al lang gespeculeerd. De Mona Lisa zou een zelfportret zijn van Da Vinci, in vrouwelijke vorm. Volgens een andere theorie is de geportretteerde vrouw de moeder van de schilder. Het comité van Vinceti heeft nu toestemming gevraagd de overblijfselen van Da Vinci te mogen opgraven en onderzoeken, om aan de schedelvorm te zien of het inderdaad een zelfportret geweest is.

Afbeelding: mona lisa

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021