Excite

Daar gaan we eindelijk: Rutte-1 zo goed als af

Mensen, ze zijn er uit. U kunt weer rustig ademhalen. Nederland heeft na de val van het kabinet in maart een nieuwe regering. Zo goed als, want de laatste puntjes staan nog niet helemaal op de spreekwoordelijke 'i'.

Gisteren kwamen de heren Wilders (PVV), Verhagen (CDA) en Rutte (VVD) triomfantelijk naar buiten tijdens de rust van Ajax - Milaan. Alsof ze het er om deden. Ze stonden kort de pers te woord, maar weigerden inhoudelijk op het akkoord in te gaan.

De fracties moesten nog aan de slag met het definitieve akkoord. Toch zijn er alvast wat maatregelen gelekt. Expres, want dit zijn wel hele populaire maatregelen. Zo komt er 500 miljoen extra voor uitbreiding van het wegennet en wordt het rookverbod in kleine café's afgeschaft.

Maar er zal ook gesneden moeten worden. Het plan is om 18 miljard aan bezuinigingen in te voeren. Ga er maar aan staan. Omdat er ook geïnvesteerd wordt, komen de daadwerkelijke bezuinigingen nog hoger te liggen. Geen gemakkelijke opgave.

De grootste bezuinigingen wil het kabinet halen op de salarissen van rijksambtenaren. Die worden bevroren. Op die manier komen er de komende jaren heel wat extra euro's vrij. En dat is goed nieuws, want dat kan Nederland goed gebruiken.

Spannend wordt het aanstaande zaterdag nog op het CDA-congres in Arnhem. De partij heeft met de nodige dissidenten te kampen gehad. Hoewel de rust lijkt te zijn teruggekeerd en de fracties zeer waarschijnlijk akkoord gaan met de coalitie, zou het zomaar wel eens heel spannend kunnen worden.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Ter Burg

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020