Excite

Dag van gebed voor Mandela

Zondag is Nelson Mandela herdacht met een dag van gebed en bezinning. President van Zuid-Afrika Javob Zuma heeft alle inwoners van het land opgeroepen om naar kerken en andere plekken te gaan om samen een van de diensten te volgen die in het teken staan van het leven van Mandela. De hele dag zijn er diensten in kerken, moskeeën, synagogen en zelfs stadions.

“We moeten, terwijl we rouwen, ook zingen, dansen en doen wat we willen doen om het leven te vieren van deze bijzondere revolutionair, die de geest van de vrijheid in leven hield en ons naar een nieuwe samenleving heeft geleid,” zo onderbouwt Zuma de dag. De president van Zuid-Afrika woonde zelf een dienst bij in een methodistische kerk in Johannesburg.

Herdenkingsdienst Mandela

De eerste grote herdenkingsdienst voor Nelson Mandela zal dinsdag plaatsvinden in het stadion in Johannesburg waar Mandela in 2010 tijdens de sluitingsceremonie van het WK voetbal zijn laatste publieke optreden gaf. Vanuit Nederland zullen koning Willem-Alexander en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken aanwezig zijn. Namens de Verenigde Naties komt secretaris-generaal Ban Ki-Moon naar de herdenking.

Begrafenis Mandela

De begrafenis van Nelson Mandela zal 15 december plaatsvinden. Of daar een afvaardiging vanuit Nederland naartoe gaat is nog niet bekend. President Obama zal wel tot de genodigden behoren. Van woensdag tot vrijdag zal Mandela’s lichaam zal in het Uniegebouw, de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering in Pretoria, op een praalbed liggen. Daar kunnen Zuid-Afrikanen afscheid nemen van de eerste zwarte en democratisch gekozen president van hun land.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020