Excite

De streepjescode bestaat vandaag 57 jaar

Vandaag staat op google niet meer het gewone logo, maar een streepjescode. De betekenis blijft overigens wel dezelfde... De streepjescode (afgeleid van het Engels barcode) werd op 7 oktober 1952 gepatenteerd door Norman Woodland en Bernard Silver. Zij hadden elkaar ontmoet in het Drexel Institute of Technology in Philadelphia. Samen waren ze op zoek gegaan naar een systeem om data te versleutelen in concentrische cirkels. De welbekende lijntjes werden later pas ontwikkeld, gedeeltelijk geïnspireerd door de Morsecode.

Deze nieuwe Google Doodle is de volgende in een reeks waarin schrijvers en uitvinders herdacht worden. Historische uitvindingen worden op een creatieve manier omgezet in een tekening die voor één dag het logo van google vervangt.

De streepjescode op de homepage is gebaseerd op de zogenaamde Code 128, de standaard waarmee gewone karakters omgezet kunnen worden in lijntjes. Google heeft zelf een open source-programma waarmee dit in een handomdraai gebeurt. Dit programma heet ZXing. Google gebruikt deze applicatie onder meer op hun besturingssysteem voor mobiele telefoons, Android.

Afbeelding: google

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020