Excite

Debutant Vriend stunt op 1500 meter

Maurice Vriend verrast zondag iedereen door de gouden medaille te pakken op de 1500 meter tijdens de wereldbekerkampioenschappen schaatsen. De twintigjarige Noord-Hollander debuteerde tijdens de eerste wedstrijd van het nieuwe schaatsseizoen en liet meteen alle wereldtoppers achter zich.

Wereldtop

Met een tijd van 1.46,13 versloeg Vriend de absolute wereldtop, zoals de Noorse wereldbeker houder Havard Bøkko, wereldkampioen Denny Morrison en de Nederlands nationaal kampioen Kjeld Nuis. Er ontbraken ook grote namen, zoals Mark Tuitert, Stefan Groothuis en Shani Davis.

Haalbaar

Maurice Vriend was zelf erg verbaasd over zijn winst met, waarmee hij 1,53 goedmaakte op zijn persoonlijk record. “Ongelofelijk,” zegt Vriend, “Nou, ik ben wel erg verbaasd.” Toch wist de schaatser dat een snelle tijd haalbaar zou zijn. “Ik had wel gedacht zo’n tijd te kunnen rijden,” aldus Vriend. “Koen Verweij reed hier vorige week ook goed, dus ik wist dat het hard kon gaan.”

Ploeg

Volgens Vriend is een groot deel van zijn succes te danken aan zijn schaatsploeg. “We hebben ongelooflijk hard getraind met het hele team. En dan moet je durven geloven dat je het kan en dat je kunt winnen. Dat heb ik gedaan. Maar als je mij had verteld dat ik vijfde kon worden, had ik direct daarvoor getekend.”

Allround

De coach van Maurice Vriend verwacht nog veel succes van zijn pupil. Zo zal hij in de toekomst ook allround gaan schaatsen. “Hij kan een hoop. Hij zit als jonge vent nog niet aan het plafond. Ik denk niet dat Maurice een eendagsvlieg is.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020