Excite

Demonstraties in Egypte

Sinds 25 januari zijn er al demonstraties in Egypte, tegen president Mubarak. Het volk wilt dat hij opstapt, maar tot op heden geeft Mubarak hier geen gehoor aan. In alle grote steden zijn demonstraties, maar ook in kleinere steden zoals Luxor en Aswan is veel onrust. De politie wordt door het volk gehaat, maar het leger – dat heeft aangegeven niet zomaar te gaan schieten – wordt minder gevreesd. Sommige mensen staan al dagen in Cairo. Er zijn Egyptenaren die aangeven dat ze niet bang zijn voor de dood en blijven demonstreren, zo lang als nodig is.

In Egypte zijn communicatiemiddelen verboden. Het internet is niet te bereiken en ook telefoneren gaat lastig. Er zijn zelfs journalisten van de Egyptische nieuwszender Al Jazeera opgepakt, omdat ze het verbod om nieuws uit te zenden hebben genegeerd. Er zijn reeds honderden mensen overleden en duizenden mensen gewond. Vermoedelijk zullen deze cijfers nog groeien en is er sowieso veel in de doofpot gestopt. Sinds vandaag rijden er ook geen treinen meer. Dit is gedaan nadat demonstranten hebben opgeroepen dat alle Egyptenaren naar Cairo moeten komen.

Behalve de demonstraties vinden er ook veel plunderingen plaats. Winkels worden bestolen en zelfs het Egyptisch museum in Cairo is geplunderd. Twee oude mummies zijn kapot gemaakt, alsmede enkele belangrijke historische stukken.

Nederland heeft een negatief reisadvies gegeven voor heel Egypte. Er gaan geen vliegtuigen meer richting Egypte en mensen die er reeds zitten worden teruggehaald. Hoewel het bij de Rode Zee nog steeds rustig is, worden ook de toeristen die daar zitten weggehaald uit voorzorgsmaatregelen.

Afbeelding: Youtube

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020