Excite

Diederik Samsom is politicus van het jaar

PvdA-leider Diederik Samsom is door de parlementaire pers uitgeroepen tot politicus van het jaar. Dat maakte het Radio 1 Journaal zondag bekend.

Winst lijsttrekkersstrijd en verkiezingen

De journalisten op het Binnenhof typeren Samsom als een “politicus met een goede acceleratie.” Voor het Haagse journaille is er geen twijfel mogelijk: “Wie in één jaar de lijsttrekkersstrijd in eigen partij wint, vervolgens een uiterst succesvolle verkiezingscampagne voert en dan ook nog de formatie wint, is zonder meer politicus van het jaar.”

Tweede plaats Jan Kees de Jager

Diederik Samsom trad aan in het voorjaar van 2012. Hij wist in een korte tijd zijn partij, die er op dat moment dramatisch voorstond in de peilingen, naar een flinke verkiezingsoverwinning te leiden. Op de tweede plaats in de verkiezing van de politicus van het jaar eindigde voormalig CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager, die werd geprezen als “knappe communicator.” Premier Rutte werd dit keer derde. “Hoewel een paar deukjes opgelopen, goed staande gebleven afgelopen jaar,” vinden de journalisten.

Politiek talent van 2012

Minister Jeanine Hennis Plasschaert van Defensie werd verkozen tot politiek talent van 2012. Die prijs kan alleen gaan naar iemand die na de datum van de voorlaatste Tweede Kamerverkiezingen actief werd in de landelijke politiek. Dat was na 9 juni 2010. Plasschaert was in het eerste kabinet-Rutte Tweede Kamerlid van de VVD. Daarvoor was ze lid van onder meer het Europees Parlement.

Mark Rutte verliest

De verkiezingen van beste politicus en het politieke talent werden voor de tiende keer georganiseerd. Het is een gezamenlijk initiatief van Radio 1 en het NOS Radio 1 Journaal. Zowel in 2010 en 2011 werd Mark Rutte verkozen tot politicus van het Jaar.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021