Excite

Dodenherdenking trekt 4,7 miljoen kijkers

De dodenherdenking heeft een recordaantal kijkers getrokken. Maar liefst 4,7 miljoen mensen stemden af op de uitzending op televisie. Volgens de NOS zijn dit er aanzienlijk meer dan de jaren ervoor.

De Nationale Dodenherdenking vond vanzelfsprekend ook weer in Amsterdam plaats, op de Dam. Zowel prins Willem-Alexander en Máxima als koningin Beatrix waren hierbij aanwezig. De meeste kijkers hebben de televisie pas rond acht uur overgeschakeld naar Nederland 1, 2 of 3, waar de herdenking werd uitgezonden. Ongeveer 2,9 miljoen mensen deden dat.

Vorig jaar werd de dodenherdenking door ongeveer 4,3 miljoen bekeken. Toen zagen zij allemaal het incident waarbij een onbekende man uit het niets begon te schreeuwen. De bezoekers op de Dam raakten daardoor in paniek en door het geduw en getrek raakten 60 mensen gewond.

Dit jaar waren er extra veiligheidsmaatregelen genomen om een dergelijk incident te voorkomen. Ook was er gebruik gemaakt van betere hekken, die handiger zijn om grote massa’s mensen op een veilige manier tegen te houden.

Dodenherdenking verliep niet overal even rustig. Twee werknemers van het bedrijf EuroDemolition uit Beverwijk gingen tijdens de herdenking gewoon door met het slopen van silo’s in Groningen. Sloopbedrijf Jager, voor wie EuroDemolition een onderaannemer is, heeft die twee werknemers op non-actief gesteld. Directeur Gerrit Kroese van het sloopbedrijf heeft dit bevestigd en geeft aan dat het voorval hoog wordt opgenomen.

Afbeelding: Flickr account Sander van der Wel

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018