Excite

Doellijntechnologie bij WK 2014

Tijdens het WK voetbal van 2014 zal er gebruik gemaakt worden van doellijntechnologie. Dat maakte de FIFA dinsdag bekend. Doellijntechnologie is een systeem om via speciale camera’s te bekijken of de bal de doellijn is gepasseerd. Al enkele jaren is er een grote roep om een dergelijk systeem, om zo scheidsrechters te helpen bij cruciale beslissingen rondom het toekennen van doelpunten.

Succesvolle test

De wereldvoetbalbond FIFA komt met de mededeling na een succesvolle test die afgelopen december werd uitgevoerd tijdens het WK voor clubteams. Ook tijdens de Confederations Cup van aankomende zomer zal gebruik gemaakt worden van doellijntechnologie.

Frank Lampard WK 2010

Voorzitter van de FIFA Sepp Blatter was jarenlang groot tegenstander van het gebruik van technologische hulpmiddelen voor scheidsrechters, zoals de doellijntechnologie en andere camerabeelden. Blatter veranderde van mening tijdens het laatste WK in Zuid-Afrika. Daar werd een loepzuiver doelpunt van de Engelsman Frank Lampard niet toegekend, omdat de bal de doellijn niet zou hebben gepasseerd. Miljoenen kijkers zagen echter dat de scheidsrechter het mis had. Sindsdien zet Sepp Blatter zich in voor een “accuraat en helder” systeem. De nationale en internationale competities zijn vrij om de technologie te gebruiken.

Platini en doellijntechnologie

UEFA-president Michel Platini is nog steeds groot tegenstander van de doellijntechnologie. Hij vindt de kosten van het systeem te hoog: “Het kost vijftig miljoen euro om doellijntechnologie de komende vijf jaar te introduceren in de nationale en Europese competities,” zei hij in december. “Dan geef ik liever vijftig miljoen euro uit aan de ontwikkeling van het voetbal vanaf de basis.” Platini, die als belangrijke kandidaat geldt om Sepp Blatter op te volgen, ziet liever extra scheidsrechters op het voetbalveld.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020