Excite

Doodstraf geëist tegen 'Boston Bomber'

De verdachte van de bomaanslag tijdens de Boston marathon hoorde vanavond de doodstraf tegen zich geëist worden. De openbaar aanklagers vinden de doodstraf passend omdat de verdachte, Dzokhar Tsarnaev, als doel had om zoveel mogelijk slachtoffers te maken op een zo gruwelijk mogelijke manier. De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder maakte de strafeis vandaag bekend. De volgende stap is het vaststellen van de startdatum van het proces.

Zelfgemaakte bommen

Op 15 april 2013 lieten Dzokhar Tsarnaev en zijn broer Tamerlan Tsarnaev zelfgemaakte bommen ontploffen bij de finishlijn van de Boston marathon. Drie mensen kwamen om het leven en maar liefst 260 mensen raakten gewond. Bij de klopjacht op de daders die volgde, kwam nog een agent om het leven. Ook Tamerlan overleefde het niet. De 20-jarige Dzjochar raakte zwaargewond, maar kon wel gearresteerd worden. De aanslag op het sportevenement wordt gezien als de zwaarste terreuraanslag op Amerikaanse bodem sinds de aanslagen van 11 september 2011.

Federale aanklagers

Er werd al tijden gespeculeerd of de doodstraf geëist zou worden. Het komt namelijk maar weinig voor dat federale aanklagers de doodstraf zoeken, ondanks dat het niet ongewoon is zware vergrijpen. In de afgelopen veertig jaar zijn er 'maar' drie criminelen ter dood veroordeel, waaronder Timothy McVeigh die schuldig werd bevonden aan de bomaanslag in Oklahoma City in 1995.

In het geval van Dzokhar zou een levenslange celstraf waarschijnlijk tot onbegrip hebben geleid bij de Republikeinen. Volgens de Washington Post heeft Holder vorige week nog gezegd een tegenstander van de doodstraf te zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020