Excite

Dove hond leert gebarentaal

Hoewel dovengeleidehonden verre van praktisch zijn, kan je onder dove mensen natuurlijk ook hondenliefhebbers vinden. Een hond laten reageren op commando’s is natuurlijk wel wat lastig. Gevangenen in Missouri hebben echter een dove teckel gebarentaal geleerd, waarna het hondje is geadopteerd door een dovenschool.

Het beestje heet Sparky en voelt zich prima thuis op de Missouri School for the Deaf in Fulton. De leerlingen hebben de teckel aanvullende gebaren bijgebracht. Het bevalt de school zo goed, dat ze binnenkort waarschijnlijk een tweede dove hond gaan verwelkomen.

Sparky kan gebaren herkennen die haar vertellen dat ze moet gaan liggen, dat ze aan de voet moet. Ook commando’s voor ‘liggen’ en ‘stop’ begrijpt het beestje feilloos.

Sparky werd in het kader van het project Puppies for Parole opgeleid door criminelen die gevangen zitten in de Licking gevangenis. De gevangenen trainen dieren die gedragsproblemen of andere afwijkingen vertonen, zodat ze alsnog een liefdevol tehuis kunnen vinden. De dieren zouden anders een spuitje krijgen en de gevangenen hebben op deze manier een constructieve bezigheid.

‘Het is een fantastisch project dat alle verwachtingen heeft overtroffen. Het doel van de gevangen is gewoon om de diertjes een leuke toekomst te bieden,’ aldus gevangenisdirectrice Tina Holland.

Afbeelding: Flickr, gebruiker M.J.Ambriola

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020