Excite

Eén verdachte zedenzaak Valkenburg vrijgesproken

  • © Getty Images
Eén van de dertien mannen die donderdag terecht stonden in de Limburgse zedenzaak is vrijgesproken. Tegen hem zou te weinig bewijs zijn. Elf anderen werden veroordeeld tot taakstraffen die uiteen liepen van 120 tot 240 uur. Daarnaast kreeg één verdachte een celstraf van vijf maanden. Drie maanden daarvan zijn voorwaardelijk.

De 39-jarige man die gevangenisstraf krijgt zou op internet hebben gezocht naar een jong en onervaren meisje. Hierdoor is de rechter van mening dat de kans veel groter was dat hij een minderjarig meisje zou treffen. Hij had dus beter moeten weten. De man die vrijgesproken is, is 25 jaar.

In totaal stonden er tot nu toe al 26 mannen terecht. Twee van hen werden vrijgesproken, drie kregen een celstraf en de overige 21 verdachten kregen een taakstraf van 120 tot 240 uur en moesten een dag de cel in. De rechter meent dat niet alle verdachten bewust op zoek waren naar seks met een minderjarige. Wel vindt de rechtbank dat ze niet goed genoeg gecontroleerd hebben of het meisje wel echt meerderjarig was, zoals zowel zij als haar loverboy zouden hebben gezegd.

De rechtbank baseerde de strafeis enerzijds op de aantasting van de lichamelijke integriteit van het slachtoffer en de psychische schade die ze haar berokkend hebben. Anderzijds heeft de rechtbank laten meewegen of er sprake was van penetratie en in hoeverre de verdachten eerlijk zijn geweest. Wie niet eerlijk leek te zijn, kon rekenen op een hogere straf. Toen de zaak na een inval door de politie in een hotel in Valkenburg aan het licht kwam, deed deze veel stof opwaaien. Twee verdachten pleegden zelfmoord voor ze berecht konden worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020