Excite

Eerste goud voor Kramer op Olympische Spelen

Sven Kramer opent de Olympische Spelen met een gouden medaille op de 5000 meter. Ook de plaatsen twee en drie werden bezet door Nederlanders: respectievelijk Jan Blokhuizen en Jorrit Bergsma zorgden voor een compleet Oranje podium. Een unicum voor deze Olympische afstand.

Olympisch record

Sven Kramer reed een onwaarschijnlijk vlakke rit en de snelste tijd ooit op een laaglandbaan. Door een ongunstige loting kwam de Fries al vroeg in actie. Kramer zette een tijd neer van 6.10,76: een nieuw Olympisch record zo zou later blijken. Jorrit Bergsma zette in zijn rit de aanval in op de scherpe tijd van Kramer, maar verloor in de laatste ronden te veel tijd. Hij besloot zijn vijf kilometer met 6.16,66. Jan Blokhuizen had in de voorlaatste rit vooral oog voor de tijd van Bergsma, zodat hij de zilveren plak op zijn naam kon gaan schrijven. Met 6.15,71 lukte dat nipt.

Vakwerk

Voor Sven Kramer konden de Olympische Spelen niet beter beginnen. Hij was blij met zijn overwinning. Kramer sprak bij de NOS over “vakwerk,” al was de start voor zijn gevoel niet perfect. Jan Blokhuizen was daarentegen niet erg tevreden met zijn eigen resultaat. Voor zijn gevoel was hij te snel begonnen aan zijn race, waardoor hij op het laatst tekort kwam. Later komt hij daar toch nog op terug: “Ik denk dat dit het maximale is, het was gewoon een solide rit.”

Jorrit Bergsma baalde vooral dat zijn plan om Kramer te verslaan was mislukt. Onderweg verloor hij ook nog eens het zilver aan Blokhuizen. “Hier ben ik niet voor gekomen,” vertelt de Fries bij de NOS. “Ik heb gestreden voor goud, maar uiteindelijk gooi ik ook nog zilver weg.”

>> Meer schaatsen? Bekijk hier een overzicht van de schaatswedstrijden bij de Olympische Spelen en volg ze rechtstreeks via een livestream.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020