Excite

Eerste marathon op natuurijs in Noordlaren

Na een paar nachten vorst is het zover: vanavond wordt in het Groningse Noordlaren de eerste marathon op natuurijs gehouden. Om zes uur begint de wedstrijd voor vrouwen, de mannen zijn een uur later aan de beurt.

Vereniging De Hondsrug won dit jaar de traditionele strijd om wie de eerste schaatsmarathon op natuurijs weet te organiseren. In de voorgaande vier jaren werd die strijd steeds beslist door Haaksbergen in Overijssel. Noordlaren troefde overigens ook Veenoord en Gramsbergen af.

Een ijsmeester keurde het ijs op de baan van ijsvereniging De Hondsrug vanochtend goed. Om en wedstrijd te mogen organiseren, moet het ijs minimaal 3 centimeter dik zijn. De ijslaag op de asfaltbaan in Noordlaren is 3,5 centimeter dik.

De ijsclub heeft giertanks ingezet om een nog dikkere ijslaag te bewerkstelligen. Tussen iedere ijslaag is bovendien een kalklaag aangebracht, die de kwaliteit van de ijsvloer verbetert. Kalk weert namelijk de zon, en laat het ijs daardoor sneller aangroeien.

Vorig jaar kon de eerste marathon pas half december verreden worden, maar de wedstrijd in Noordlaren is niet de vroegste ooit. In 1965 kon er al op 20 november een marathon worden gereden, en in 1993 vond de eerste buitenwedstrijd van het seizoen plaats op 21 november.

De KNSB hoopt dat er dit jaar ook voor het eerste een marathonvierdaagse kan worden geschaatst. Bij de ijsclubs in Haaksbergen, Veenoord en Gramsbergen zullen dan de aankomende drie dagen ook marathons verreden worden.

De Hondsrug rekent vanavond op ongeveer negentig mannelijke deelnemers aan de wedstrijd. Het aantal deelnemende vrouwen is nog niet bekend.

Afbeelding: Flickr, gebruiker prudencebrown

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020