Excite

Eerste Zuid-Koreaanse nummer 1 hit in Nederland

Het is voor het eerst dat een Zuid-Koreaanse artiest een nummer 1 hit scoort in Nederland. Het nummer ‘Gangnam Style’ door de internetsensatie PSY heeft de eer om deze week op de eerste plaats van de Mega Top 50 te staan.

Dansje Gangnam Style

De populariteit van Gangnam Style is voor een groot deel te danken aan het typische dansje dat in de videoclip te zien is. In de videoclip, die te zien is op YouTube, doet de zanger net alsof hij op een paard zit. Prominenten zoals Britney Spears hebben inmiddels het dansje al nagedaan.

Groot succes PSY

PSY, de artiestennaam van de zanger Park Jae-Sang, is niet alleen in Nederland populair. Het nummer Gangnam Style staat ook in andere Europese landen hoog in de hitlijsten. In Groot-Brittannië en Amerika is het nummer hard onderweg om de nummer 1 positie te halen in de nationale hitlijsten. De enige andere Zuid-Koreaanse artiest die de Nederlandse hitlijsten behaalde, was Kimera & The Operaiders met ‘The Lost Opera’. Deze single stond in het voorjaar van 1985 slechts een week genoteerd in de Mega Top 50: op nummer 49.

K-pop

Popmuziek uit Korea wordt ook wel K-pop genoemd. Dit genre wordt steeds populairder op de Westerse markt. Kenmerkend is de grote invloed van platenmaatschappijen op het imago van hun sterren: soms stellen ze zelf de bands samen. Er wordt veel aandacht besteed aan de videoclips die vaak erg kleurrijk en gelikt zijn. Zuid-Korea staat inmiddels al op nummer 11 van de grootste muzieklanden. Bij de Nederlandse webwinkel Ani-Maniacs wordt het album van PSY verkocht, maar zijn albums zijn bijna helemaal uitverkocht.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020