Excite

Egypte bombardeert IS-doelen in Libië

  • © Getty Images
Egypte heeft vanmorgen doelen van de Islamitische Staat in Libië gebombardeerd. Volgens een commandant van de Libische luchtmacht zouden hierbij veertig tot vijftig leden van de terreurbeweging om het leven zijn gekomen. Egypte heeft zich vooral gericht op kampen, trainingsplaatsen en wapenopslagplaatsen.

Een commandant van de luchtmacht, die loyaal is aan de officiële Libische regering, heeft maandag aangegeven dat er nog meer bombardementen zullen volgen. De acties lijken een reactie te zijn op een video die IS gisteren vrijgaf. Hierop is te zien hoe 21 koptische christenen door IS worden onthoofd. Zij waren als gastarbeider werkzaam in Libië. De Egyptische president, Abdel Fatah al-Sisi had al aangegeven dat zijn land het recht had om op passende wijze te reageren op deze moorden.

Kort na de publicatie van de video werden al zeven dagen van nationale rouw afgekondigd. Het is niet helemaal duidelijk wanneer de 21 Egyptenaren zijn gedood. Wel hebben zowel IS als de Libische overheid dit al bevestigd. De Egyptenaren waren in Libië terecht gekomen op zoek naar werk. Een aantal van de slachtoffers zouden ook familie van elkaar zijn. Omdat er veel spanningen heersen tussen de twee landen, is het grensgebied sowieso al erg gevaarlijk. Nu IS in Libië actief is, is het gevaar extra groot.

Op maandagochtend vlogen gevechtsvliegtuigen van een eenheid die loyaal is aan de officiële regering in Libië naar het land toe en bombardeerden ze de doelen in Derna. Deze stad ligt op 250 kilometer afstand van de grens met Egypte. Het is de bakermat van IS in Libië. De actie zou in overleg zijn gedaan met de overheid van Egypte. Waarschijnlijk volgen vandaag en morgen nog meerdere acties. IS heeft nog niet gereageerd op de bombardementen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021