Excite

Eindexamens weer van start

Voor veel leerlingen in het voortgezet onderwijs breekt weer een spannende tijd aan: zij mogen zich gaan voorbereiden op hun eindexamens. Dit jaar zullen ruim 200.000 leerlingen eindexamen doen.

Van die 200.000 zitten er een goede 100.000 op het vmbo, zo’n 58.000 op de havo en ruim 41.000 op het vwo. Waarschijnlijk bijten de havisten het spits af; zij hebben maandagochtend het examen Kunst en maandagmiddag Management & Organisatie. Voor de vwo’ers begint het ’s middags pas met het examen Nederlands. Op het vmbo beginnen de meeste leerlingen met de beroepsgerichte vakken uit de sector Landbouw, Voertuigentechniek en Transport & Logistiek.

Het startsein voor het centraal eindexamen wordt gegeven door Marja van Bijsterveldt van het CDA. Zij doet dat in haar functie als Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en opent in Hilversum de envelop met de examens. Daarna zal ze aanschuiven in de studio van 3FM, waar het eindexamenjournaal gepresenteerd wordt.

Natuurlijk is er ook dit jaar weer een speciale klachtenlijn geopend voor klachten over de examens. Dit wordt elk jaar geregeld door LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren. Vorig jaar werden er 150.000 klachten verzameld via het LAKS, een andere klachtenlijn ontving er ook nog eens 4500.

De examens voor het vmbo zijn op 27 mei klaar. De havisten en vwo’ers mogen nog door tot 31 mei. De uitslagen worden vervolgens op 15 en 16 juni bekendgemaakt.

Afbeelding: Flickr account edans

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020