Excite

E-reader niet gebruiken: werkt te goed

Het is ook nooit goed. De e-reader is ontwikkeld om digitale teksten makkelijk te kunnen lezen, want een laptopscherm werkt nou eenmaal niet zo lekker. Nu blijkt dat de e-reader te goed werkt. Doordat teksten zo makkelijk leesbaar worden nemen de hersenen de informatie lang niet zo goed op als bij bijvoorbeeld handgeschreven teksten.

Volgens de blogger annex neurowetenschapper Jonah Lehrer kon hij informatie die hij met een e-reader tot zich had genomen moeilijk terughalen. En dat terwijl het lezen makkelijker ging en hij relaxter was dan normaal. Volgens Lehrer kost het lezen van herkenbare zinnen vanaf een e-reader zo weinig moeite dat het brein niet optimaal gestimuleerd wordt.

Bij een complexe zin geschreven met slechte inkt moet de lezer meer moeite doen om de woorden te ontcijferen, waardoor andere gedeeltes in de hersenen actief worden. In het BBC-programma Today vertelt Lehrer dat door het extra werk het brein denkt dat de woorden het onthouden waard zijn. Vandaar dat handgeschreven briefjes makkelijker in het geheugen worden opgenomen dan e-mails.

Deze bevindingen worden ondersteund door een onderzoek van de universiteit Princeton. Daaruit blijkt dat proefpersonen 14 procent meer informatie onthouden als teksten geschreven zijn in lettertypes als Comic Sans en Bodoni MT, in plaats van de standaard types.

Afbeelding: Flickr, gebruiker eiriknewth

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020