Excite

Eredivisie in handen van Brits mediatycoon

Britse mediatycoon Rupert Murdoch heeft een megadeal gesloten met de Nederlandse Eredivisieclubs. De Brit betaalde ruim 1 miljard euro voor een aandeel van 51 procent uitzendrechten vanaf het seizoen 2013-2014. De deal staat voor twaalf jaar vast. Onder de naam Fox en Sky kocht Murdoch ook al de rechten van de Bundesliga eerder dit jaar.

Geheime contracten

Op de site van Eredivisie Live staat te lezen dat de deal goed is voor het aanbod van voetbal aan de Nederlandse televisiekijker. Gedurende de afgelopen weken hebben de Nederlandse clubs in het diepste geheim de contracten in Londen getekend. Geheimhouding van de deal was contractueel vastgesteld.

Vaste geldstroom

Gemiddeld komt het contract neer op 80 miljoen euro per jaar, een enorme investering. De Nederlandse voetbalclubs zijn erg tevreden over het jarenlange contract, omdat het ze verzekerd van een vaste inkomstenbron. Financieel is het ook een vooruitgang: volgens de Telegraaf zullen de clubs komend seizoen miljoenen meer ontvangen uit de tv-gelden.

Voetbal gebonden aan de wet

De politiek zet vraagtekens bij de miljoenendeal, omdat de uitzendingen van de Eredivisie geboden zijn aan wettelijke afspraken. SP-Kamerlid Jasper van Dijk vreest dat de wedstrijden binnenkort alleen via betaalde kanalen te zien zullen zijn. “De afspraak is dat de samenvattingen te zien moeten zijn zonder decoder. De overheid moet daarvoor garant staan.” Mediawetenschapper Vincent Crone van de Universiteit Utrecht vindt het niet gek dat de politiek zich zorgen maakt. “Voetbal is een soort cultureel erfgoed en moet beschikbaar blijven voor iedereen.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018