Excite

Erven Tolkien slepen producenten The Hobbit voor de rechter

De erfgenamen van J.J.R. Tolkien hebben een rechtszaak aangespannen tegen Warner Bros: de producenten van de filmreeks The Lord of The Rings en The Hobbit. De reden is dat de producenten zich niet aan de afspraken hebben gehouden rondom de merchandise van de films. De erven eisen een bedrag van 80 miljoen dollar (63 miljoen euro) voor het overtreden van gemaakte afspraken en de reputatieschade die Tolkien is aangedaan.

Tasbare producten

De aanklacht is deze week ingediend in Los Angeles en is vooral gericht op Warner Bros en het dochterbedrijf New Line. De nabestaanden van de succesvolle schrijver vinden dat er ‘moreel discutabele’ merchandising is gemaakt naar aanleiding van de filmreeks. Volgens de erven was er enkel recht op het maken van tastbare producten, zoals poppetjes en kleding. Warner Bros heeft echter ook videospelletjes uitgebracht als downloads, en in casino’s zijn gokspelletjes gedistribueerd met personages uit The Lord of The Rings serie.

Onherstelbare schade

Volgens de erfgenamen van Tolkien hebben fans ontsteld gereageerd op de vercommercialisering van het werk van Tolkien. In de aanklacht is te lezen dat de digitale merchandise ‘onherstelbare schade’ heeft aangericht aan de erfenis van Tolkien en zijn reputatie. De afgelopen weken zijn veel gesprekken gevoerd met de betrokkenen, maar deze hebben tot niets geleid. De erven van J.J.R. Tolkien vrezen dat de afspraken rondom de merchandise verder verbroken zullen worden bij de release van het eerste deel van The Hobbit op 12 december. De filmmaatschappij heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020