Excite

Eten wordt duurder

Niet alleen de woonlasten gaan in 2011 omhoog, ook voor ons eten zullen we meer moeten betalen. In de loop van het jaar zullen de prijzen drie tot vijf procent omhoog gaan. Op de wereldmarkt is eveneens een prijsstijging aan de gang: de prijzen van maïs en graan zijn in korte tijd verdubbeld. Koffiebonen kosten nu al 60% meer.

Deze ontwikkelingen zijn straks ook terug te zien in de supermarkt, zo beweert het Economische Bureau van ING. De huidige situatie is vergelijkbaar met 2008 en 2009. Het prijsniveau op de wereldmarkt is op dit moment gelijk aan het niveau in 2008. Dat resulteerde in 2009 in een prijsstijging van 5% ten opzichte van het jaar ervoor.

De afgelopen tijd zijn de prijzen in de supermarkt al wat omhoog gegaan, maar niet veel. Met 0,8% zullen weinig consumenten hier iets van gemerkt hebben. Omdat de meeste Nederlanders slechts 10% van hun nettoloon uitgeven aan eten, blijft een prijsstijging over het algemeen redelijk onopgemerkt. Nu het echter ook gaat om prijzen van onder meer vlees en brood, kunnen mensen er wel meer last van krijgen.

Over het geheel genomen beteken de verschillende prijsstijgingen een inflatie van 2%. Hieraan is ook de stijgende benzineprijs debet; die ging in één jaar maar liefst 10% omhoog. Deze stijging zet nog even door en naar verwachting kost een liter benzine tegen het einde van dit jaar maar liefst €1,75.

Afbeelding: Flickr account JoshuaDavisPhotography

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018