Excite

Euro gaat zware tijd tegemoet

Volgens Joseph Stiglitz, een van de belangrijkste economen van onze tijd, bestaat er een kans dat de euro zijn langste tijd heeft gehad. Volgens de econoom zou het economische herstel in Europa onherstelbaar beschadigd kunnen zijn door de soberheid die zich nu in veel eurolanden laat zien. Als die golf ook Amerika bereikt, dan zou het snel afgelopen kunnen zijn.

Dit beweert hij in zijn nieuwe boek, Freefall. Ook overheden zouden een belangrijke rol spelen in het slagen of mislukken van de euro, want zij zullen tekorten weg moeten werken. Als ze dat te snel proberen te doen, zou er weer een dubbele dip kunnen ontstaan.

Volgens Stiglitz is Spanje een land dat deze problemen waarschijnlijk zal krijgen. Omdat het land gebonden is aan Europese regels, moet er bezuinigd worden. Dat zorgt er waarschijnlijk voor dat de werkloosheid toeneemt. Dat zou wel eens kunnen leiden tot een zelfde crisis als waar Argentinië zo’n tien jaar geleden mee te kampen kreeg.

Spanje is niet het enige land dat het zwaar zal krijgen. Ook Portugal en Griekenland staan er slecht voor. Dat het goed gaat is echter ook geen garantie voor succes, want een land als Duitsland, dat enorme tegoeden heeft, zou eigenlijk uit de euro moeten stappen om zo de munt in waarde te laten zakken.

Zolang dat niet gebeurt, kunnen we ons het beste vasthouden aan de stelling van Stiglitz: zolang er niets heftigs gebeurt, kan de euro het wel overleven.

Afbeelding: Flickr account marfis75

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021