Excite

Euro in gevaar voor Griekenland, Portugal en Ierland

Griekenland, Portugal en Ierland zouden binnen vijf jaar wel eens uit de Euro kunnen stappen. De staatsschulden van deze landen lopen zo hoog op, dat er geen andere uitweg meer is dan hun oude valuta weer in te voeren. De Europese belastingbetalers draaien nu op voor de kosten van de reddingsoperaties, en dan nog is het allerminst zeker dat Griekenland, Portugal en Ierland niet bankroet gaan.

De Grieken moeten de komende jaren 150 miljard euro aan schulden aflossen, en daar zitten rentebetalingen nog niet eens bij in. Het Ierse begrotingstekort is opgelopen tot 30 procent, tien keer zo hoog als toegestaan. Uit vrees voor eenzelfde scenario als bij Icesave in 2008 hebben spaarders afgelopen maanden miljarden euro’s weggehaald bij Ierse banken. Als deze landen de euro houden en uiteindelijk toch omvallen, komt de hele eurozone in gevaar. Uit de euro stappen dus, dat lijkt de minst slechte optie.

Voorlopig is het nog niet zo ver. Ierland onderhandelt nu met de EU en het IMF over een nieuwe noodlening. Portugal heeft aangegeven die drastische maatregelen niet nodig te hebben, omdat de problemen in het Zuid-Europese land minder groot zouden zijn dan bij de Ieren.

Of de landen uiteindelijk zelf uit de euro zullen stappen of daartoe gedwongen worden is niet duidelijk. Als Griekenland, Portugal en Ierland de drachme, escudo en Ierse pond herinvoeren zijn de problemen niet meteen opgelost. Banken zullen in eerste instantie veel verlies lijden door onzekerheid op de markt. Op de lange termijn zal er wel weer een stabiele euro ontstaan.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Juanedc

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021