Excite

Ex-vrouw Marc Dutroux verlaat gevangenis

Michelle Martin, de ex-vrouw van kindermoordenaar Marc Dutroux heeft vandaag de gevangenis verlaten en zal gaan wonen in het klooster van Arme Klaren in Malonne, bij Namen. In België is veel ophef ontstaan over de vervroegde vrijlating van de vrouw die in 1996 werd veroordeeld tot medeplichtigheid aan de misdaden van haar man Dutroux.

Hoger beroep afgewezen

Het Hof van Cassatie, het hoogste Belgische rechtsorgaan, wees dinsdag het hoger beroep tegen Martins vervroegde vrijlating af. Hierdoor kon Martin definitief op voorwaarden vrij komen. De zaak was aangespannen door het Openbaar Ministerie en verschillende groepen burgers. Het Hof is van oordeel dat er geen fouten zijn gemaakt in de procedure en dat de beslissing van de rechtbank in Bergen in lijn met de wet is.

Voorwaarden vrijlating

De huisvesting van Michelle Martin in het clarissenklooster bij Namen is onderdeel van de voorwaarden van de vervroegde vrijlating. De nonnen vangen Martin op, omdat ze “een andere wending aan haar leven wil geven.” Ook mag Martin niet in de provincies Luik en Limburg komen, omdat daar veel familie van de slachtoffers woont.

Kritiek

De vervroegde vrijlating van Martin gaat bepaald niet geruisloos voorbij in België. De nonnen van het klooster hebben veel kritiek gekregen op hun beslissing onderdak te verlenen aan de vrouw die onschuldige kinderen in haar kelder liet verkrachten en verhongeren. Ook de kosten van de beveiliging van Michelle Martin is een doorn in het oog van veel Belgen. Zo’n veertig politieagenten gaan het klooster dag en nacht bewaken. De kosten hiervoor bedragen zo'n vijfduizend euro per dag.

Gelijkwardigheid

Volgens de advocaat van Martin toont haar vervroegde vrijlating aan dat de Belgische wet voor iedereen gelijk is. In België kunnen veroordeelden namelijk vervroegd vrijkomen als zij een derde van hun straf hebben uitgezeten. Martin werd in 1996 opgepakt en in 2004 veroordeeld tot 30 jaar cel. Dutroux zelf zit een levenslange celstraf uit voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op An Marchal en Eefje Lambrecks.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020