Excite

Festival Oerol weer van start gegaan

Oerol, het bekende culturele festival op Terschelling, is vrijdag weer van start gegaan. De organisatoren komen met een veelbelovend programma. Zo heeft de Franse kunstenaar Pierre Sauvageot onder meer honderden nieuwe muziekinstrumenten in de duinen geplaatst.

Daarnaast zijn er voorstellingen van het gezelschap Orkater/De Nieuwkomers en regisseur Joeri Vos. Theatermaaktster Lieke Benders ziet op Oerol haar nieuwe voorstelling TODOS in première gaan. De dertigjarige kunstenares heeft een beeldende wandeltocht voor één persoon uitgezet langs schuilhutten verspreid door het Hoornse Bos.

Het thema van Oerol is dit jaar 'Tien dagen het geluid van een eiland'. Zo wordt er Oerolradio gemaakt en zijn er kunstprojecten die met geluid te maken hebben, zoals een user generated soundscape.

De Oerol-editie van 2011 is mogelijk de voorlaatste omdat het festival vanaf 2013 wordt getroffen door de bezuinigingen van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Die zet de jaarlijkse overheidsbijdrage van 400.000 euro stop. Als de bezuinigingen doorgaan, voelt creatief directeur Joop Mulder zich gedwongen om met Oerol te stoppen.

"Het kabinet leeft in een droomwereld als het denkt dat we die vier ton ook nog wel uit de markt kunnen halen", zegt Mulder in de Volkskrant. De Oerol-directeur werkt met een begroting van vier miljoen euro en kan de rijksbijdrage niet missen. Dat geld is namelijk de bodem onder het festival en benodigd om andere geldschieters te kunnen aantrekken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021