Excite

Fan bouwt enorme spirograaf

Eske Rex, een kunstenaar uit Kopenhagen, is zo dol op de spirograaf, dat hij zelf een levensgrote spirograaf heeft gemaakt, waar hij kunstwerken mee samenstelt. Met zijn nieuwe werkstuk kan hij enorme, unieke en gekleurde kunstwerken maken. Hij noemt de spirograaf wel iets anders: de ‘tekenmachine’.

In een interview verklaart Rex dat hij vooral geïnteresseerd is in de machine als een werkstuk, iets dat doorlopend verandert. Daarnaast vindt hij de resultaten die de spirograaf voortbrengt heel interessant, want ze zijn tijdloos, hebben een bijzondere structuur en textuur en zijn stuk voor stuk uniek.

De oorspronkelijke spirograaf, waarvan de werkstukken vooral op A4’tjes werden gemaakt, in plaats van op vellen die enkele meters in beslag nemen, werd bedacht door Denys Fisher. Hij ontwikkelde het instrument om geometrische patronen te tekenen. Een spirograaf bestaat uit een set met ronde schijven met tandwielen en voorwerpen als driehoeken en rechthoeken. Door de ronde schijven middels de tandwielen in andere voorwerpen te rollen en tegelijkertijd een pen of potlood in het gat op die ronde schijf te steken, lukt het om een bijzonder patroon te maken. Dit systeem is onder meer toegepast bij het ontwerp van bankbiljetten en waardepapieren. Op de computer is het tegenwoordig ook mogelijk om een dergelijk ontwerp te maken.

Afbeelding: Flickr account mightyohm

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018