Excite

Filipino's verkopen overleden stamleden aan Japanners

In Nederland hebben we mensen die er geen been in zien om spulletjes van graven te stelen. In de Filipijnen lachen criminelen om dergelijke amateuristische praktijken. Daar graven ze complete lijken op om te verkopen als gesneuvelde Japanse soldaten.

Leiders van een tweetal stammen meldden vandaag dat ze drie grafrovers hadden opgepakt. De criminelen groeven de overblijfselen van overleden leden van de Mangyan en Ifugao op, om ze door te verkopen aan de Japanse organisatie Kuentai. Deze club maakt zich sterk op het stoffelijk overschot van Japanse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen op te sporen en te repatriëren.

Het lijkt er dus op dat de criminelen zowel de inheemse stammen als de Japanse Kuentai een loer hebben gedraaid. Volgens een woordvoerder van de Ifugao verdwenen er namelijk lijken nadat de Kuentai op hun eiland naar overleden Japanners was gaan zoeken. Inheemse grafrovers hebben hier blijkbaar op schaamteloze wijze een slagje uit proberen te slaan.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn naar schatting zo’n 500.000 Japanners omgekomen op de Filipijnen. Bijna 80% hiervan is nooit teruggevonden. In 2010 kreeg de Kuentai nog toestemming van de Filipijnse regering om te zoeken naar Japanse overledenen. Dat is voor beide partijen dus iets anders uitgepakt dan verwacht.

Afbeelding: Flickr, gebruiker chinakorea55

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020