Excite

Film Schemer wint Italiaanse filmprijs

Schemer van regisseur Hanro Smitsman en met acteur Robert de Hoog won op het jongerenfilmfestival in het Italiaanse Vittorio Veneto de juryprijs. Het filmfestival is bedoeld om films die niet voor jongeren bedoeld zijn, toch toegankelijk te maken voor een jong publiek. Het werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd.

De prijs van het Italiaanse filmfestival is niet de eerste prijs die de film Schemer heeft gewonnen. In Nederland kreeg de thriller al de MovieSquad Award uitgereikt en ook de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek ging naar Schemer. De film zal ook op andere filmfestivals vertoond gaan worden, onder andere in Duitsland, Mexico en Argentinië. Het duo Smitsman en De Hoog bleek in 2008 ook al succesvol met de film Skin, waarvoor De Hoog een Gouden Kalf kreeg.

De film Schemer is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over Maja Bradaric. De 16-jarige uit Bosnië afkomstige scholiere werd in 2003 dood gevonden in de uiterwaarden dicht bij Nijmegen. Ze bleek door vrienden te zijn gewurgd en later werd haar lichaam in brand gestoken. Het motief van de moord is nooit echt duidelijk geworden.

Het scenario van Schemer is losjes gebaseerd op deze moord, al zei acteur Robert de Hoog dat de film los staat van het waargebeurde drama. Het doel van de film zou zijn om te laten zien hoe mensen tot een moord kunnen komen. Ook zou de kijker de moordenaars niet moeten veroordelen, maar juist beter moeten begrijpen door de film.

Afbeelding: Youtube

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018