Excite

Finse overheid erkent homohuwelijk

  • © Getty Images
Het homohuwelijk wordt nu ook in Finland erkend. Het Parlement nam een wet aan die homohuwelijken toestaat. In totaal stemden 105 parlementsleden voor en 92 tegen. Eén parlementslid was niet aanwezig om een stem in te brengen. Het verschil tussen de voor- en tegenstemmers is opvallend; men had verwacht dat dat kleiner zou zijn.

In totaal moesten er vijftien stemmingen uitgevoerd worden. De wet over het homohuwelijk was de zevende op de lijst. Tijdens de eerste stemronde, over de hervorming van taalwetten, waren 4 parlementsleden afwezig. Bij het stemmen over de wet op autobelasting waren er nog 2 afwezig. Toen de wet rondom het homohuwelijk aan de beurt was, was dus nog maar één parlementslid afwezig.

Dankzij deze nieuwe wet kan Finland zich eindelijk aansluiten bij de andere Scandinavische landen, waar het homohuwelijk al langer gelegaliseerd is. De nieuwe wet is in ieder geval een overwinning voor de duizenden supporters van het homohuwelijk, die onder meer door middel van een burgerinitiatief de situatie op de agenda hebben gekregen.

Deze bijzondere hervorming zal waarschijnlijk leiden tot de aanpassing van nog meer wetten. Het kan een jaar duren voor deze allemaal verwerkt zijn. Daarom wordt de legalisering van het homohuwelijk pas officieel in 2016. Geregistreerd partnerschap is wel al sinds 2002 toegestaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021