Excite

Fotoverbod in toprestaurants

Topchefs uit Frankrijk en New York maken bezwaar tegen de fotograferende gasten in hun restaurants. De vele kiekjes van de bijzondere gerechten die ze geserveerd krijgen, worden massaal op social media zoals Facebook, Twitter en Pinterest gezet. Hierdoor heeft men besloten om het fotograferen te ontmoedigen en op sommige menukaarten wordt zelfs een fotoverbod vermeld. Verscheidene restaurants zijn al gespot met dit verbod.

Op je stoel klimmen voor een goede foto

De New York Times vermeldde in januari, dat restaurants in New York genoeg hadden van hun druk fotograferende gasten. Het geflits zou storend zijn en bovendien zouden de meest vreemde capriolen worden uit gehaald om de gerechten op de foto te zetten. Op een stoel klimmen of zelfs een statief meenemen voor het beste resultaat zijn daarbij geen uitzonderingen.

Online kijkt iedereen mee

Een andere reden voor de chefs om zich te ergeren aan de foodfoto’s, is dat de gerechten niet altijd mooi worden vastgelegd. Ook online kijkt de hele wereld met ze mee en als ze een culinaire misstap maken dan zijn er veel meer mensen die dat zien dan alleen de gast in het restaurant.

Sfeerbederver

De Franse chefkoks benadrukken vooral ook dat het de sfeer bederft. Door het maken van de foto’s zouden de mensen te weinig genieten van het eten en het moment. Eten in een toprestaurant is bedoeld om een bijzondere ervaring mee te geven, een onderbreking van de dagelijkse gang van zaken en daar horen geen camera’s of smartphones bij, aldus Alexandre Gauthier, chef van restaurant La Grenouillere in de buurt van Montreuil. Tegen de tijd dat de foto’s zijn getweed en geliked en er commentaar op is gegeven is het eten al koud.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020