Excite

Geenstijl mag niet linken naar Playboy

Het blog Geenstijl had in 2011 niet mogen linken naar de website met naaktfoto’s van Britt Dekker. Britt Dekker was gefotografeerd voor het Playboy decembernummer, maar de foto’s lekten voor de publicatie uit via het internet. De rechter oordeelde vandaag dat de Playboyfoto’s nog niet bij het publiek bekend waren op het moment dat Geenstijl er naar linkte.

Link tip

Geenstijl linkte op 27 oktober 2011 naar een bestand met daarom de foto’s van Britt Dekker, die te downloaden waren via de site Filefactory.com. Opvallend genoeg kwam de tip van de link vanuit het kantoor van Sanoma zelf, de uitgever van Playboy.

Linken geen misdaad

Volgens Geenstijl was het linken naar de foto’s geen misdaad. De blootfoto’s zijn niet door het blog uitgelekt en geüpload, waardoor het geen "zelfstandige openbaarmaking is". Sanoma argumenteerde dat niemand de foto’s had kunnen vinden als Geenstijl niet gelinkt had in het artikel ‘Fucking uitgelekt! Naaktloos Britt Dekker.’

30.000 euro boette

Geenstijl moet een boete betalen van bijna 30.000 euro voor het inbreuk maken op auteursrechten van Sanoma. Het is voor het eerst dat in Nederland het linken als auteursrechtinbraak wordt gezien. Daarnaast moet Geenstijl opdraaien voor inbreuk op het portretrecht en de persoonlijke levenssfeer van Britt Dekker. Omdat de rechter bepaalde dat Geenstijl geld heeft verdiend aan de extra bezoekers, moet de website ook opdraaien voor de geleden schade die Sanoma heeft opgelopen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020