Excite

Gemeente gebruikt koeien voor bermonderhoud

Bermonderhoud wordt voortaan niet meer gedaan door medewerkers van de gemeente, maar door koeien. De Drentse gemeente Aa en Hunze heeft ervoor gekozen om koeien langs de weg te zetten, zodat die de bermen naast de openbare weg een beetje bij kunnen houden.

Inmiddels is bij Geelbroek, een dorpje in de gemeente, een proef gestart. Tijdens de proefperiode mogen dieren 24 uur per dag vrij rondlopen, zodat ze de berm kunnen onderhouden. Volgens wethouder Bert Wassink is het een goed idee: koeien zijn goedkoop en werken prima. Wel is er een klein nadeel; de automobilisten moeten extra goed opletten als ze ’s nachts op de binnenwegen rijden. De dieren worden dan namelijk niet op stal gezet en de meeste mensen verwachten ’s avonds meestal geen dieren langs de weg.

Wel worden er waarschuwingsborden geplaatst, zodat de kans op ongelukken klein is. Staatsbosbeheer, die eigenaar is van het groen naast de wegen, is in ieder geval erg enthousiast over het plan. Hoe de omwoners erover denken is niet bekend gemaakt. Volgens de gemeente worden met hen op het moment nog gesprekken gevoerd over het nieuwe plan.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Vincent Teeuwen

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018